Les mateixes mancances d’ara fa 8 anys. Balanç i II.

L’escola pública Vila-romà, després de successives de reivindicacions, haurà de romandre en el mateix edifici insalubre i obsolet. Però el més greu, és que aquest govern no hagi volgut igualar les condicions d’escolarització dels alumnes de l’escola pública amb els centres concertats del nostre municipi, en aspectes com l’horari d’obertura, les activitats extraescolars, el reforç educatiu i els equipaments. Aquest greuge comparatiu històric entre escola pública i l’escola privada de Palamós i Sant Joan, s’ha mantingut durant aquest 8 anys, i fins i tot podríem dir que s’ha agreujat. És una mostra de la manca d’acció d’aquest govern enfront de la pressió de sectors que tradicionalment s’han beneficiat dels desequilibris i les injustícies de la nostra vila.

Pel que fa a l’àmbit mediambiental seguim fent una gestió poc eficaç dels recursos naturals, tot i les possibilitats que s’han obert durant aquest mandat: nou contracte de residus i de deixalleria, externelització del servei de clavegueram, nous equipaments i inversions. El govern ha renunciat a fer les coses més bé i iniciar el camí cap a la modernització ecològica del nostre municipi. Tot just al final d’aquest mandat es culminarà la implantació de la recollida orgànica, no s’ha reduït substancialment l’entrada de residus a l’abocador, ni s’ha millorat qualitativament ni quantitativament en el recollida de fraccions, tot i disposar d’un instrument com el nou contracte de recollida. No s’ha ampliat la deixalleria ni els serveis que aquesta presta. No s’han introduït mesures de fiscalitat ecològica per exemple en serveis com el clavegueram. I no s’ha implantat cap instal·lació de generació d’energia renovable, ni de reducció del consum energètic, tot i les nombroses ocasions que han presentat les darreres inversions municipals.

En matèria de planejament, de política de sòl i d’habitatge, el balanç d’aquesta darrera legislatura és anèmic, i recorda algunes etapes francament fosques dels governs convergents. En aquest àmbit és on es demostra la valentia del govern, en tant que es creen situacions on els interessos econòmics s’han superposat històricament a l’interès públic. L’Ajuntament no ha sigut capaç de desenvolupar cap nou creixement urbanístic, tot i les necessitats detectades de sòl per equipaments i d’habitatge social. Les úniques propostes que s’han tirat endavant han sigut d’iniciativa privada, i quan aquesta ha fallat, com és el cas de l’àmbit de la fàbrica Muntaner, l’Ajuntament ha defugit el seu deure de fer complir les obligacions d’urbanització dels promotors, posant en primer terme els interessos dels particulars. La Generalitat ha construït amb conveni amb els ajuntaments, més de 700 habitatges protegits a Comarques Gironines, 370 dels quals han sigut de lloguer per a joves i  gent gran. Els habitants de Palamós i Sant Joan no disposen ni d’un sol habitatge protegit, tot i la pressió del mercat immobiliari a Palamós, tot i les possibilitats de sòl de que disposem, i tot i que municipis del nostre entorn, Sant Feliu 36 habitatges, Palafrugell 107 habitatges, Sant Cristina d’Aro 40 habitatges, s’han beneficiat d’aquesta iniciativa que suposa l’oportunitat per a joves i gent gran d’accedir a un habitatge de lloguer en condicions justes. La renúncia a liderar el propi planejament, deixant el futur del municipi en mans dels interessos privats, i la inexistència de política d’habitatge són dos trets que qualifiquen aquest govern socialista i que el diferencien d’altres governs d’esquerres del nostre entorn que en aquest camp han demostrat molta més responsabilitat.

En matèria de mobilitat el govern ha renunciat finalment a resoldre dos dels dèficits històrics del nostre municipi, el desenvolupament d’alternatives de mobilitat sostenible i adaptada i la creació de vials escolars segurs. La nostra situació pel que fa a mobilitat alternativa i adaptada és igual o pitjor que ara fa 8 anys, cal una xarxa viària que doni preferència i seguretat a les persones que van a peu o amb bicicleta, que garanteixi l’accés per aquests mitjans a les escoles, connectant en un mateix circuit els equipaments públics, les principals zones verdes del municipi i el nostre entorn natural. Els únics processos de millora de la mobilitat sostenible s’han desenvolupat a l’entorn de les reformes urbanes i la regidoria de mobilitat ha sigut incapaç d’implantar i desenvolupar ni una sola proposta de mobilitat, que impliqués la potenciació de la mobilitat sostenible i la reducció de l’ús del vehicle privat en els desplaçaments a la nostra vila.

Els joves de Palamós i Sant Joan no disposen d’un espai on poder desenvolupar totes les seves activitats, un autèntic centre cívic on poder canalitzar la seva energia i on poder expressar-se amb llibertat. La nau dels 50 metres, que alguns crèiem que podia complir aquesta funció, esdevindrà un equipament cultural i esportiu més del nostre municipi, i difícilment podrà donar resposta a les necessitats d’un col·lectiu, els joves, que ja és hora que puguin gaudir d’un espai de llibertat propi, d’un punt de trobada i d’un referent per al seu temps lliure.

Un alcalde d’un poble veí em va dir un dia que les esquerres estem de “prestado” en els governs, que no és natural que els poderosos deixin en mans de les esquerres els òrgans de decisió, i que quan això passa, és per distracció i desídia d’aquests. Si una força d’esquerres arriba al poder, deia aquest alcalde, ho ha d’aprofitar al màxim per tal que el seu pas per la política i el govern deixi una petjada duradora en la seva societat, que la doti de drets i estructures que elevin el grau d’exigència als futurs governants, siguin del color polític que siguin. El socialistes han deixat un poble més ben dotat pel que fa a equipaments i infraestructures, ara bé, la seva disposició a canviar la societat, a empodarar-la de drets i, per tant, a augmentar el grau d’exigència als futurs governs ha sigut nul·la.

Èrik Solés i Brull, regidor de l’Entesa de Palamós i Sant Joan

Anuncis

Quant a entesapalamos

Vaig néixer cap allà l'any 2003 per vehicular un clamor ciutadà de canvi a la vila de Palamós i Sant Joan. Amb aquesta raó de fons, continuo lluitant per la transformació social i la defensa de la terra.
Aquesta entrada s'ha publicat en Palamós i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s